Поле "{field}" пустое или имеет неверный формат.
На сколько месяцев подписка?
Код проверки неверен

 

Інна  Кіщук,

юрист ЮК «Центр медичного та фармацевтичного права»

 

Під поняттям «бренд» або «торговельна марка» розуміють визначення, що відрізняє товари та послуги компанії на ринку. Тому більшість компаній намагаються усіма можливими методами захистити свої здобутки та інтелектуальну власність від будь-якого несанкціонованого посягання. Особливо складно це зробити в мережі Інтернет, де, як відомо, свої неписані закони та правила. Як захистити інтелектуальну власність, таку як Net brand, читайте у цій публікації.

 

 

Що таке Net Brand і чому його потрібно захищати

 

Вплив інформаційних і комп’ютерних технологій на сучасний світ важко переоцінити. Усе більше компаній, у т.ч. медичних, звертається до світової мережі Інтернет для розширення своєї клієнтської бази. Кожна з них намагається зайняти свою нішу в світовій інформаційній павутині. Такою нішею, говорячи мовою комп’?ютерного світу, і є домен (domain). Домен є ім’ям, що складається з набору символів, за допомогою якого можливо знайти адресу інтернет-?серверів і сайтів. То чому ж деякі компанії так прагнуть захистити своє символічне ім’я?

 

Справа у тому, що для деяких компаній сам домен є їх брендом, особливо для тих, хто доводить потенціал і потужність своїх бізнес-можливостей онлайн. Відомі на весь світ компанії, такі як Google, Yahoo, Amazon, EBay, підкорили світовий бізнес-олімп завдяки мережі Інтернет. Бренд таких компаній є нероздільним з їх доменними іменами, і тому його нерідко визначають поняттям NET Brand, тобто бренд у мережі Інтернет. Для таких компаній захист свого імені та репутації в мережі є одним із пріоритетних напрямів їх розвитку, зокрема в сучасному світі, коли з’являється все більше тих, хто бажає скористатися добре відомим іменем іншої компанії для досягнення власних цілей та прибутку. Крім того, сьогодні з’являється дедалі більше кіберсквотерів (cybersqaters), які без дозволу компанії реєструють домени з її іменем на території певної країни чи регіону (у Китаї та інших країнах Азії) із метою подальшого його продажу самій компанії за кругленьку суму, або тайпосквотери (typosquaters), які реєструють доменні імена, що близькі за написанням до адреси популярних сайтів із розрахунком на помилку частини споживачів, до того ж нехтуючи якістю послуг та товарів.

 

Як відомо, сучасні бізнес-реалії все частіше демонструють, що сьогодні компанії вже не можуть обійтись без реклами в інтернеті та власних інтернет-сайтів. Кожна компанія розширює комерційні горизонти, створюючи свої портфоліо або розміщуючи інформацію про себе на інших сайтах. Тому захист доброго імені в мережі — актуально не лише для тих компаній, чий бізнес засновується в мережі, але й для кожної комерційної і навіть некомерційної компанії та організації.

Основна проблема захисту прав на бренд і торговельну марку в інтернеті полягає у його глобальності та неможливості застосування національних процедур захисту, в той час як в більшості країн світу торговельна марка реєструється саме національними органами охорони інтелектуальної власності або взагалі не реєструється, а права на бренд установлюються шляхом його практичного використання компанією. Складність захисту доменного імені полягає в тому, що інтернет-?сайт зазвичай сам по собі не є продуктом або послугою, і тому згідно з існуючим законодавством домен важко захистити.

 

Світова система захисту

 

На сьогодні не існує уніфікованої системи, яка могла б забезпечити захист бренду у всіх його проявах та неможливо здійснити його одноразову реєстрацію, що розповсюджувалася б на цілий світ і підтверджувала б права власника на ім’я та торгову марку. Національний захист розширює свої кордони за допомогою міжнародних догорів між групами країн. Так основною міжнародною системою захисту та реєстрації торгової марки є Мадридська система, яка забезпечує єдину систему адміністрації торговельних марок через їх реєстрацію у Світовій організації інтелектуальної власності. Реєструючи свою торговельну марку в одній країні, компанія отримує захист у всіх країнах — членах Мадридської Союзу, до якого входять близько 90 країн світу.

 

Щодо європейського захисту, то в Євро-пейському союзі існує власна система захисту торговельних марок через їх реєстрацію в Управлінні гармонізації внутрішнього ринку. Такий захист поширюється на територію всіх європейських країн — членів союзу. Однак, якщо ви не є резидентом Європейського союзу, вам необхідно буде довести, чому ваша компанія потребує захисту торгової марки на території Європи, а це, як показує практика, нелегка процедура, що вимагає супроводу кваліфікованого фахівця.

 

Зіткнення нових технологій із необхідністю захисту права інтелектуальної власності на торговельні марки закінчується гучними судовими розглядами справ, які стали поштовхом для створення в США Закону про захист споживачів від кіберсквотингу, що, за визначенням закону, полягає у реєстрації особою, іншою ніж власник, доменного імені відомої торгової марки з метою отримання прибутку шляхом або намагання продати домен самому власникові торговельної марки, або ж для привернення уваги до свого бізнесу.

 

Українські реалії

 

На сьогодні в Україні масово появляються інтернет-сайти та різні портали, ім’я котрих саме по собі є брендом. Це стосується й компаній, які заснували відомі медичні заклади, назви яких стали брендовими на медичному ринку та відомими й для користувачів мережі Інтернет.

 

Ще зовсім недавно важко було уявити, що більшість свого вільного часу ми проводи-тимемо перед моніторами комп’ютерів у пошуках не лише необхідної інформації, а й товарів і послуг. Це дійсно зручно, швидко та доступно. Проте загальна доступність і неконтрольованість інтернету відкрила безліч можливостей не тільки для споживачів, а й не зовсім добросовісних учасників ринку, які, ховаючись за добрим ім’ям відомих брендів, ведуть свою нечесну комерційну та іншу діяльність.

 

Питання контролю бізнесу та взагалі порядок поведінки в інтернет-просторі є чи не найактуальнішою і водночас найскладнішою проблемою сучасного світу. І вся важкість такого контролю полягає у тому, що інтернет не має меж та кордонів, не підпадає під юрисдикцію окремих країн, а тому питання необхідно вирішувати на міжнародному рівні. Звісно, в європейських країнах, що об’єднані унітарною правовою системою, набагато простіше контролювати випадки нечесної бізнес-практики в інтернеті, оперативно реагувати на подібні правопорушення, створюючи відповідну унітарну законодавчу базу та судову систему. Україна ж сьогоднішні все ще залишає своїх підприємців сам на сам із такою проблемою.

 

Як захищатимемо NET Brand

 

За аналогією виразу, що лікування починається з профілактики, першим етапом захисту NET Brand є реєстрація доменного імені. До цієї процедури потрібно поставитися дуже відповідально. Не доручайте випадковим людям чи посередникам, які не мають із цього приводу юридично закріплених зобов’язань перед вами. Останніми роками в Україні проглядається тенденція щодо реєстрації доменних імен не на компанії, а на їх засновників (власників) — фізичних осіб. До того ж співвласники компанії повинні переконатися у тому, що права на доменні імена не є власністю лише одного з них.
Найкращим і найпростішим варіантом захисту NET Brand є...

 

Статтю в повному обсязі читайте в журналі «Медична практика: організаційні та правові аспекти» № 1/2013 р.

 

Добавить комментарий

Facebook
Пользователи

Комментарии | 0

Подписка на новости
Подпишись на рассылку новости по e-mail
Интервью
Олег Ковригин
«Британский офтальмологический центр»: международный опыт для украинских пациентов